Ricínový olej – Skvelý na vlasy + cena a použitie

Ricínový olej má v kozmetike naozaj výsostné postavenie. Skrášľuje, spestruje, zvýrazňuje a chráni pokožku, vlasy, obočie aj mihalnice.

Tento nenápadný univerzál si získava čoraz väčšiu popularitu a jedným dychom je potrebné dodať, že zaslúžene.

Objavujú sa dokonca tvrdenia, že ricínový olej znamená pre kozmetiku to, čo aloe vera pre celkové zdravie človeka. A nie sú ďaleko od pravdy.

Čo ho robí takým výnimočným? Odpoveď na túto otázku aj s konkrétnymi vysvetleniami a odporúčaniami sa dozviete, ak budete čítať ďalej.

Pripravili sme si pre vás výber najlepších ricínových olejov, ktoré sú momentálne dostupné na našom trhu. Nech sa páči.

BalenieProduktHodnotenieCena
Ricínový olej BIO jedlý

Ricínový olej BIO

Ricínový olej BIO
Renovality Ricínový olej
Saloos Rastlinný olej RICÍNOVÝ

Základné informácie


Tento olej sa získava z rovnomennej rastliny ricín obyčajný (ricinus communis), ktorá dorastá až do veľkosti stromov.

Pochádza z Afriky, no dnes je už rozšírený po celom svete, pričom najväčším priemyselným producentom sú ázijské krajiny.

Z rastliny sa zberajú semená, z ktorých sa za studena lisuje účinná látka ricín.

V počiatočnej fáze však ide o prudko jedovatý toxín, ktorý môže byť pri priamej konzumácii smrteľný.

Pri spracovaní sa však zvykne zahrievať na vysokú teplotu, kedy škodlivé látky v ňom strácajú svoju potenciu.

Takýto rafinovaný výťažok sa potom využíva ako tuková zložka v spomínanom ricínovom oleji.

Aplikuje sa nielen v kozmetike, má širokospektrálny potenciál. Využíva sa tiež v medicíne (ako preháňadlo), gastronómii (v exotických kuchyniach ako prísada), dokonca aj v priemysle (strojné mazivo).

Pre nás sú však primárne podstatné jeho estetické účinky.

Ricínový olej sa vo veľkom používa samostatne, alebo ako jedna zo zložiek vlasovej či pleťovej kozmetiky a ďalších dermatologických prípravkov.

Ako teda prispieva k zveľaďovaniu našej krásy?

Ricínový olej a pokožka


Okrem skrášľovania dokáže tento olej pokožku aj chrániť.

Komplex v ňom obsiahnutých kyselín (napríklad kys. stearová, linolová, palmitová, ricinolejová) má dermatologicky prospešné účinky, pôsobí liečivo, stimulujúco a preventívne.

Ricínový olej je predovšetkým účinným bojovníkom proti rôznym baktériám, vírusom, kvasinkám, roztočom a plesniam.

Lokalizuje a eliminuje ich priamo v mieste pôsobenia a pomáha budovať imunitu voči ich ďalšiemu výskytu.

Zjemňuje prejavy rôznych dermatologických ochorení, predovšetkým pálenie, svrbenie, začervenanie, bodavú bolesť a podobne.(zdroj)

S čím si teda vie poradiť? Tento zoznam je naozaj úctyhodný – patria tu:

  • rôzne mykózy
  • povrchové rany
  • zápaly
  • spálená a suchá pokožka
  • plesne
  • akné a vyrážky
  • bradavice
  • vrásky
  • škvrny na pokožke
  • strie

Postihnuté miesto je potrebné pravidelne natierať (podľa intenzity poranenia/ochorenia, no odporúčame maximálne raz-dvakrát denne) a nepríjemné prejavy začnú ustupovať.

Rovnako dôležitá ako liečba je aj preventíva, ricínový olej sa preto zvykne používať v súčinnosti s rôznymi opaľovacími prípravkami.

Ďalšia ochranná vrstva pred slnkom nikdy nie je na škodu.

Ricínový olej sa osvedčil dokonca aj pacientom s osteoporózou, artritídou, dnou a inými ochoreniami kĺbov.

V kozmetike sa cenia predovšetkým jeho hydratačné vlastnosti, pokožku zvláčňuje, viaže v nej vlhkosť a dodáva jej zdravý vzhľad.

Pomáha odstraňovať tónové rozdiely na pleti, zvyšuje jej elasticitu, dôkladne ju čistí a celkovo ju omladzuje. Mladosť vám síce nevráti, no mladistvý vzhľad áno.

Používať ho možno nielen na pokožku tváre, ale na celom tele. Veľmi populárne sú rôzne masáže s prídavkom ricínového oleja.

Náš TIP

Nie každý ricínový olej je vhodný na vnútorné použitie. Máme pre vás tip na jedlý olej. Nech sa páči.

Ricínový olej a vlasy


Aj v oblasti vlasovej kozmetiky je tento olejček dôležitým hráčom. Čo sa týka účinkov, ide o niečo podobné ako pri jeho vplyvoch na pokožku.

Pôsobí regeneračné, skrášľujúco a zároveň preventívne.

Poďme teda po poradí.

Poškodené a lámavé vlasy, ich matný vzhľad, nadmerné vypadávanie – strašidelné symptómy, ktoré sú realitou nejedného človeka.

Čo s nimi?

Aj keď napríklad pri rednutí zohráva významnú rolu genetika, ricínový olej dokáže pomôcť aj pri týchto problémoch. Nanáša sa priamo na pokožku hlavy, ku korienkom, nikdy nie priamo na vlasy. Z nich by sa totiž pomerne ťažko zmýval.

Pôsobí priamo pri zdroji a vlasom (novým aj starým) dodáva potrebnú energiu na to, aby sa vzchopili a zregenerovali.

ricninovy olej na vlasy

Podporuje ich rast, zdravý vzhľad a bráni vypadávaniu.

Spomínali sme už hydratačné účinky oleja, ktoré sú dôležité aj pri pokožke hlavy. U ľudí s lupinami totiž nadmerne vysychá (čo priamo prispieva k ich tvorbe) a práve tu ricín zaúčinkuje.

 Okrem toho dodáva vlasom aj prirodzený lesk, vďaka ktorému vyzerajú zdravšie a plnšie.

Nepriamo tým prispieva aj k zvýšeniu sebavedomia človeka.

K dôslednej starostlivosti o vlasy nepochybne patrí aj preventíva. Najlepším spôsobom ako bojovať s problémami je totiž úplne sa im vyhnúť.

Ricínový olej pomáha vlasy chrániť, stimuluje ich a dáva im silu odolávať nepriazni počasia, suchému (či vlhkému) vzduchu, ale aj spomínanej nadmernej lámavosti či tvorbe lupín.

Naprázdno nevyjdú ani mihalnice či obočie.

V podstate všetky účinky oleja na vlasy sa vzťahujú aj na nich.

Pri aplikácií na tieto partie je však potrebné dávať si pozor, nech nedôjde k podráždeniu očí (týka sa to predovšetkým rôznych prípravkov s pridaným ricínovým olejom, čistý sa používa aj ako očné kvapky na zmiernenie štípania).

Je vhodný aj na vnútorné použitie?


Keďže sme už spomínali, že ricínový olej sa využíva v gastronómií či v medicíne, odpoveď istotne viete vydedukovať aj sami.

Nejde však o jednoznačné áno.

V prvom rade je potrebné užívať iba kvalitný ricínový olej od certifikovaných predajcov, ktorý je určený na priamu konzumáciu.

Túto informáciu hľadajte na obale či v príbalovom letáku.

V žiadnom prípade neužívajte zaručené „domáce“ oleje, ktoré môžu viesť až ku zdravotnej katastrofe.

Nedostatočná rafinácia totiž neeliminuje jed prítomný v semenách.

Ten spôsobuje slabosť a nevoľnosť, zvracanie, zrýchlený tep, stratu vedomia, kómu až smrť. Dávajte teda veľký pozor na to, čo užívate!

Kvalitný a bezpečný ricínový olej sa však používa aj vnútorne. Ide o silné laxatívum, ktorého preháňacie účinky poznali už naši predkovia.

Podporuje peristaltiku čriev, detoxikuje a čistí organizmus.

Je však potrebné dodržiavať odporúčané denné dávkovanie, uvedené na obale, prípadne v letáku.

Kde ho nájsť a koľko stojí?


Ricínový olej nájdete ako v špecializovaných predajniach, tak v obchodoch so zdravou výživou, kozmetických salónoch a beauty centrách.

Nejde o žiaden nedostatkový tovar, zohnať ho teda nie je vôbec náročné.

Vždy sa však uistite, že kupujete pravú kvalitu a nie lacné napodobneniny, ktoré môžu byť až životu nebezpečné.

Čo sa týka ceny, tak tá sa pohybuje radovo v eurách.

Ricínový olej nie je luxusným tovarom, aj napriek tomu, že jeho účinky na zdravie a krásu sú nepopierateľné.

Náš TIP

ricínový olej babičkina záhrada

Rozhodli ste sa vyskúšať ricínový olej? Vyskúšajte napríklad nasledujúci produkt.

Ide o 100%-ný olej v BIO kvalite.

Ricínový olej – Skvelý na vlasy + cena a použitie
4.4 (87.5%) 8 votes
Tomáš Baňo
 

Dobrý deň, volám sa Tomáš Baňo a som hlavným redaktorom tohto magazínu. Už 10 rokov sa venujem zdravému životnému štýlu. Zaujímam sa o alternatívne spôsoby liečby. V mojich článkoch vám ponúknem môj názor a hodnotenie rôznych výživových doplnkov.

Pridajte komentár 0 Komentáre

Napísať komentár: