Himalájska soľ – Skúsenosti s používaním + (cena)

Na svete snáď neexistuje surovina, ktorá by mala také široké využitie ako soľ. Potrebujeme ju pri varení, spracovaní potravinárskych výrobkov, pridávame si ju do kúpeľa, je obsiahnutá v čistiacich prípravkoch.

Dokonca v zime by bez soľných posypov pravdepodobne skolabovala cestná doprava. V našej krajine sa stala súčasťou ľudových zvykov a inšpiráciou prozaikov.

Náš „posolený chlebík“ je vo svete raritou a nehanbíme sa ním ponúknuť ani hlavy iných štátov. Ale nie je soľ ako soľ. Kuchynská soľ je chemicky čistená pri vysokých teplotách, a tým stráca minerály.

Navyše jód je do nej pridávaný umelo. Soľ však naše telo potrebuje. Preto namiesto premýšľania či soliť, alebo nie, sa zamerajte na to, čím solíte.

Ak hľadáte skutočne zdravú alternatívu bez použitia chémie, himalájska soľ je tá správna voľba.

Kde najvýhodnejšie zakúpiť Himalájsku soľ?

Čo to je?


Himalájska soľ označovaná aj ako „soľ života“, sa získava ručnou ťažbou z dolu Khewra v Pakistane. Vyťažená soľ sa suší na slnku, následne sa umýva a drví na požadovanú hrúbku.

Pri jej spracovaní nie sú použité chemické procesy, vďaka čomu si uchováva všetky prirodzené minerály a stopové prvky.

Charakteristickú ružovú farbu nadobúda vďaka prímesi železa, ktoré má svoj pôvod v sopečnej láve.

Oproti kuchynskej soli má prirodzený obsah jódu, ktorý sa do tej bežnej soli pridáva umelo. Ďalším pozitívom je nižší obsah sodíka. Nadmerné množstvo tohto prvku totiž vedie k zdravotným komplikáciám. Okrem toho má upokojujúce a detoxikačné účinky, preto je obľúbená aj v kozmetickom priemysle.

Himalájska soľ je na trh uvádzaná v rôznych formách. Môžete si vybrať jemný prášok, hrubozrnnú soľ, halitovú soľ v podobe kryštálov alebo soľné mydlo do kúpeľa.

himalájska soľ

Soľ naša každodenná


Soľ sa v minulosti tešila veľkej úcte. Slúžila ako platidlo, bola prvou vecou, ktorou ľudia ponúkali návštevníkov a verili, že prináša šťastie.

Doba sa zmenila, soľ stratila svoju hodnotu a viacerí z nás polemizujú o jej účinkoch na organizmus.

Lekári a odborníci na výživu upozorňujú na zvýšenú konzumáciu soli a vystríhajú nás pred jej negatívnymi účinkami. Na druhej strane je zase odporúčaná ako minerál potrebný pre správne fungovanie organizmu.

Ako to s tou soľou teda je?


Soliť treba, ale s mierou. Toto zlaté pravidlo platí vo väčšine oblastí života.

Naše telo soľ potrebuje. Na mieste je skôr otázka, aké množstvo nám neublíži a aký druh soli uprednostniť.
  • naše telo obsahuje približne 150 g soli. Z tohto množstva sa každý deň časť vyplaví v podobe potu, slín, sĺz alebo prostredníctvom obličiek. Tento úbytok je potrebné dopĺňať vo forme stravy.
  • denný príjem soli by nemal presiahnuť 5 g potrebných na udržanie správnej funkcie organizmu. Ustrážiť si toto množstvo je však zložité, nakoľko až 75 % soli prijímame v podobe spracovaných potravín. K tomu si pripočítajme, ako často siahneme po soľničke počas dňa a môžeme sa dostať až na 15 g soli denne.
  • druh soli, aký používame je takisto dôležitý. Kuchynská soľ je nesporne najviac používaným dochucovadlom. Status „nezdravej“ získala vďaka chemickému spracovaniu s umelo pridávaným jódom a vysokým obsahom sodíka. Je ochudobnená o minerálne látky, a preto sa odporúča uprednostniť prírodné druhy soli.
  • v prípade zdravotných komplikácií platí, že soli sa vzdať nemusíte, stačí keď budete používať ten správny druh v primeranom množstve. Napríklad pacienti s vysokým krvným tlakom potrebujú soľ s nižším obsahom sodíka. Pri problémoch štítnej žľazy je zase vhodná soľ so zvýšeným obsahom jódu. Pre udržanie zdravého chrupu a kostí je najlepšia fluórovaná soľ.

A čo sodík?


Dôvodom, prečo odborníci varujú svetovú populáciu pred zvýšenou konzumáciou soli je práve tento prvok. Sodík naše telo potrebuje, ale v primeranom množstve rovnako ako soľ.

Optimálny denný príjem je 500 mg, čo zodpovedá 1,25 g kuchynskej soli.

V takomto množstve má sodík pozitívny vplyv na organizmus:

  • spolu s ďalšími prvkami sa podieľa na regulácii telesných tekutín a udržaní správneho srdcového rytmu
  • vplýva na správnu činnosť svalov, látkovú premenu a prospieva tráveniu
  • pomáha hydratovať pokožku a chráni ju pred voľnými radikálmi.

Najznámejším zdrojom sodíka je kuchynská soľ, ktorú nájdeme snáď v každej domácnosti.

Najväčší problém však predstavuje takzvaná „skrytá soľ“ v potravinových výrobkoch.

Ich konzumáciou denne prijímame isté množstvo soli bez toho, aby sme si to uvedomili. A spolu so soľou dostávame do tela viacej sodíka, ako je potrebné, čo sa neskôr odrazí na našom zdraví:

  • nadmerný príjem sodíka môže spôsobiť vysoký krvný tlak, čím sa zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení
  • veľa sodíka spôsobuje zadržiavanie prebytočných tekutín v bunkách, telo sa zavodňuje, vznikajú opuchy, nadúvanie a priberanie na váhe
  • môže mať vplyv na vznik rakoviny žalúdka, obličkových kameňov alebo osteoporózy.

Sodík môže byť dobrý sluha, ale zlý pán. S týmto názorom súhlasí aj Svetová zdravotnícka  organizácia, ktorá sodík zaradila k látkam, ktorých prebytok v strave zvyšuje počet chorých na civilizačné ochorenia.

Aj preto sa dostávajú do centra pozornosti soli s nižším obsahom sodíka, akou je aj himalájska soľ.

himalájska soľ  Náš TIP

Rozhodli ste sa vybaviť svoju kuchyňu kvalitnou himalájskou soľou? Pozrite si nasledujúcu ponuku produktov. Nech sa páči! Zobraziť produkty

Účinky


Himalájska soľ má pri primeranej konzumácii tieto priaznivé účinky na organizmus:

  • reguluje vysoký krvný tlak, hladinu cukru v krvi a hladinu vody v tele
  • je prospešná pre črevnú mikroflóru, trávenie, pomáha vstrebávať živiny, čím dopĺňa telu energiu
  • stará sa o dýchacie cesty, zdravie ciev a pevnosť kostí
  • prispieva k výžive žlčníka a obličiek
  • má uvoľňujúce a detoxikačné účinky, predchádza vzniku svalových kŕčov
  • odstraňuje známky starnutia, odbúrava stres a podporuje zdravý spánok
  • stará sa o pleť, hydratuje ju, pomáha pri kožných ochoreniach a vyrovnáva hladinu pH

himalájska soľ

Zloženie


Himalájska soľ je prírodná nerafinovaná soľ typická svojou ružovou farbou a jemnou chuťou. Má široké využitie v kuchyni, kozmetike, či pri liečivých procedúrach.

Pre organizmus je dokonale stráviteľná a dostáva sa do buniek v nezmenenej forme. Má prirodzený obsah 84 minerálov a stopových prvkov.

Ako pri každej soli aj u himalájskej je základ tvorený chloridom sodným, no v nižšej koncentrácii. Obsahuje však aj prvky, aké v bežnej soli nenájdete, a práve tie sú zdraviu prospešné.

Jeden kilogram čistej himalájskej soli obsahuje tieto dôležité látky:

  • chlór 590,93 g – v organizme sa vyskytuje prirodzene vo forme chloridu sodného. Je dôležitý pre zachovanie acidobázickej rovnováhy, ako súčasť žalúdočnej kyseliny pomáha pri vstrebávaní živín do tela. Denný príjem by nemal presahovať 2 g.
  • sodík 382,61 g – telu prospešný prvok vplývajúci na rôzne funkcie organizmu. V nadmernom množstve však môže spôsobiť zdravotné problémy. Himalájska soľ má oproti bežnej kuchynskej soli nižší obsah sodíka, preto je jej konzumácia vhodnejšia.
  • vápnik 4,05 g – stavebný prvok ľudského tela nevyhnutný pre zdravé kosti, kĺby a zuby. Normalizuje činnosť nervového systému a svalov, reguluje srdcové sťahy, podieľa sa na zrážanlivosti krvi, podporuje spánok a prospieva pokožke.
  • draslík 3,5 g – nachádza sa prevažne v tkanivách tela. V spolupráci so sodíkom má na starosti hospodárenie s vodou v tkanivách, a tým prispieva k správnej funkcii obličiek. Zároveň ovplyvňuje vylučovanie odpadových látok, prísun kyslíka do mozgu, podporuje trávenie a znižuje krvný tlak.
  • fluór 0,1 g – prvok je prirodzene prítomný v našom organizme a má významnú funkciu pri zdravom raste kostí a zubov, obmedzuje tvorbu baktérií v ústnej dutine a predchádza vzniku zubného kazu. Fluoridy môžu mať aj toxické účinky, no v stopových množstvách sú pre naše telo nevyhnutné. Odporúčaná denná dávka pre dospelého človeka je 0,001 g.
  • jód 0,1 g – je nevyhnutný pre správnu funkciu štítnej žľazy, znižuje cholesterol, predchádza vzniku srdcových ochorení, podporuje imunitu a nervový systém. Dospelý človek by mal denne prijať 0, 00015 g jódu.

himalájska soľ

Užívanie a dávkovanie


Himalájska soľ je čisto prírodný produkt bez chemického ošetrenia.

Pri správnom dávkovaní má pozitívne účinky na organizmus a je zdrojom potrebných minerálov a stopových prvkov.

  • odporúčaná maximálna denná dávka je 5 g soli
  • himalájsku soľ môžete použiť ako plnohodnotnú náhradu kuchynskej soli pri varení a dochucovaní jedál
  • ľudia s bolesťami chrbtice, kĺbov, vysokým krvným tlakom alebo s nadmernou fyzickou záťažou si môžu urobiť týždennú soľnú kúru. Soľanka je roztok pripravený z 1 ČL himalájskej soli a 0,6 l vody. Užíva sa pred hlavným jedlom v množstve 3 dcl.
  • na detoxikáciu organizmu a zlepšenie stavu pokožky slúži soľný kúpeľ, na ktorý môžete použiť klasickú himalájsku soľ alebo soľ do kúpeľa. Voda by mala mať teplotu 37 °C a kúpeľ by mal trvať približne 30 minút. Pre ľudí s kožnými chorobami alebo inými zdravotnými ťažkosťami sa odporúča 1 – 2 PL soli. Na očistenie organizmu a odplavenie škodlivých látok s tzv. osmózovým efektom je potrebná vyššia koncentrácia roztoku – 1 kg soli na jednu vaňu. 

Cena


Himalájsku soľ nájdete v špecializovaných predajniach, lekárňach, na internete, ale aj v obchodoch s potravinami v oddelení zdravej výživy.

Cena je rôzna a závisí od výrobcu, kvality, účelu použitia, veľkosti balenia a formy spracovania. Vždy je lepšie nakupovať u overeného predajcu.

Napríklad sieť lekární Dr. Max ponúka na svojich internetových stránkach produkt Dary zeme Himalájska soľ – ružová, jemná/500 g za 1, 79 €.

Zobraziť himalájsku soľ

Upozornenie


  • upozornenie pre alergikov: výrobok môže obsahovať lepok, sezam, orechy, sóju
  • skladujte pri relatívnej vlhkosti do 70 %, zamedzte priamemu kontaktu s vodou 

Výhody a nevýhody


VÝHODY

  • čisto prírodná nerafinovaná soľ s nižším obsahom sodíka
  • vďaka obsiahnutým minerálom a stopovým prvkom prospieva zdraviu
  • vhodná na vnútorné aj vonkajšie použitie

NEVÝHODY

  • ako pri každej soli, aj pri tej himalájskej platí: „Všetko s mierou!“

Záverečné zhodnotenie


Som fanúšikom chuťovo výrazných jedál. Patrím k tým ľuďom, ktorí jedlo ešte ani neochutnajú, a už ho bohato posýpajú korením, chilli a samozrejme soľou. Himalájsku soľ mi odporučila svokra.

O tom, že to bola cenná rada, svedčí môj ustálený krvný tlak, ktorý sa pred tým snažil preskočiť stupnicu tlakomera. Ako to už niekedy býva, svokra sa z môjho života vytratila, ale himalájska soľ zostala a používam ju už niekoľko rokov.

Pridávam ju do varenia, po namáhavom dni mi pomáha uvoľniť svalstvo v podobe kúpeľa.

Moja pleť je s jej účinkami tiež spokojná a robím si ňou pravidelný peeling.

Zmiešam hrubozrnnú soľ s olivovým alebo sezamovým olejom a hotovo.

Objavila som aj menej známu čiernu himalájsku soľ s jemnou vajíčkovou arómou. Je mojím tajným trikom pri varení, pretože nikto nevie identifikovať, prečo jedlo tak krásne vonia.

Ale dosť bolo o mne, poďme sa pozrieť, aké skúsenosti majú ďalší ľudia. Soľ hodnotia ako zdravú, s pozitívnym účinkom na trávenie a pleť.

Našla som aj komentáre poukazujúce na jej špecifickú chuť, na ktorú si nezvykli a niekomu sa zdá málo slaná. Oponujú im ľudia, ktorým naopak jej slanosť a chuťové vlastnosti vyhovujú. Nuž, ak ste si doteraz mysleli, že je soľ ako soľ, tak tieto informácie vyvracajú váš názor.

A to platí aj v prípade účinkov jednotlivých druhov soli na naše zdravie. Preto nie je na mieste otázka či soliť, alebo nie. Dôležitejšie je, koľko a akú soľ si vybrať.

Prehľad


Zdravie

Pozitívny vplyv na zdravie.

Cena

Prijateľná cena produktov.

Kvalita

Kvalitné a overené zloženie produktu.

Zameranie

Prípravok zameraný na širokú oblasť.

Hlavné výhody

  • Skvelé účinky na zdravie
  • Výhodná cena
  • Dobré hodnotenie produktov
  • Overené a kvalitné zloženie

Záverečné hodnotenie

Himalájska soľ – Skúsenosti s používaním + (cena)
4 (80%) 3 votes
Mirka
 

Ahojte, volám sa Mirka a som stála redaktorka portálu Výživový-doplnok.sk. Momentálne som na materskej dovolenke. Vo voľnom čase sa venujem svojej ratolesti a písaniu článkov. Baví ma šport a zdravý životný štýl.

Pridajte komentár 0 Komentáre

Napísať komentár: