Stretávate sa často s pojmami ako je prepustené alebo ghee maslo a vôbec netušíte o čo ide? Často môžete nájsť rôzne skomoleniny ako je ghi, ghí alebo dokonca gi maslo.
Všetky tieto výrazy sú pomenovania pre kvalitné a veľmi výživné maslo. V dnešnom článku vám predstavíme produkt, ktorý je vhodný pre každého!
Poďme sa bližšie pozrieť na toto maslo.
Čo to je Ghee maslo alebo prepustené maslo?
ORIGINAL GHEE
- najkvalitnejšie ghee maslo na našom trhu
- neobsahuje vodu, bielkoviny ani laktózu
- bohaté na vitamíny A, D a K
- skvelý zdroj omega 3 mastných kyselín
- vyrobené z Alpského mlieka
- len tak ľahko sa nepripáli
Prepustené maslo alebo inými slovami ghee maslo, je maslo, ktoré je zbavené vody, bielkovín, netukových súčastí a nečistôt.
Môžeme povedať, že ide o čistý tuk! Takto spracované maslo má oveľa lepšiu skladovateľnosť a vydrží vám skutočne veľmi dlho. Ak ide o kvalitné ghee maslo, tak jeho zloženie by malo byť na 99,9% tvorené iba tukom.
Jeho unikátna chuť a konzistencia je spôsobená dlhším varom masla. T
o je však iba veľmi zjednodušený postup. Celá výroba tohoto masla je zložená z procesov pomalého praženia, niekoľko násobnej filtrácie a následného odstránenia vody a bielkovín.
V skratke je to čistý mliečny tuk vyrobený z kvalitného masla. Ghee je podobne výživné ako je kokosový olej.
Pýtate sa aké sú rozdiely oproti klasickému maslu? Nasledujúci obrázok vám to rýchlo ozrejmí.
Maslo Ghee použitie, účinky a výhody
Ghee maslo má naozaj široké využitie. Podobne ako klasické maslo je vhodné napríklad na varenie, pečenie a všade tam, kde klasické maslo.
Hlavný rozdiel je v tom, že toto maslo je vhodné na dlhšiu tepelnú úpravu pretože má vysoký bod pripálenia (232°C).
Nebojte sa ho použiť tiež v studenej kuchyni. Môžete z neho vyrábať nátierky, pomazánky a rôzne iné krémy.
Jeho veľko výhodou je skvelá oriešková chuť, takže ho môžete kľudne natrieť na chleba a zjesť samotné.
- Má vysoký bod pripálenia (232°C) = nepripaľuje sa
- Netreba ho uschovávať ho v chladničke
- Neobsahuje laktózu = vhodné pre ľudí s laktózovou intoleranciou
- Je vhodné na vonkajšie použitie – namiesto krému, na kĺby, na hojenie rán a podobne
- Má skvelú orieškovú chuť
- Je bohaté na vitamíny A, D a E
- Obsahuje kyselinu maslovú, ktorá podporuje hladinu inzulínu
- Podporuje pevné kosti vďaka obsahu Vitamínu K
- Spaľuje tuky vďaka čomu nastáva zníženie telesnej váhy
- Podporuje trávenie
- Vďaka kyseline maslovej pôsobí protizápalovo
- Chráni organizmus pred následkami oxidačného stresu
- Stimuluje produkciu žalúdočných štiav
- Vitamín A je vhodný na podporu zraku
- Je vhodné ako naštartovanie a podpora imunitného systému
Ako sa vyrába? + video
Prepustené maslo si tiež môžete vyrobiť aj doma.
Nie je to najjednoduchšie, a preto si ho väčšina ľudí kupuje v obchode. Ďalšia vec je to, že doma vyrobené maslo nebude tak kvalitné, ako to zakúpené. Samozrejme ak sa bavíme o tom, že si zadovážite ghee maslo prvotriednej kvality.
- Z 1kg masla vyrobíte cca 7dcl prepusteného masla.
- Maslo nakrájajte na kocky a vložte do kvalitného hrnca, tak aby sa nepripálilo.
- Maslo pomaly priveďte do varu a občas premiešajte.
- Akonáhle začne vrieť, uberte teplotu.
- Po cca 20 minútach pomalého a mierneho vrenia by sa mala začať tvoriť pena. To znamená, že sa bielkoviny zrážajú.
- Po cca 30 minútach, keď sú už bielkoviny usadené na dne hrnca, maslo odstavíme a precedíme cez sitko.
- Preceďte ho cca 2-3 krát a máte hotové domáce ghee maslo.
Ak si to neviete predstaviť, v nasledujúcom videu je to veľmi dobre znázornené. Nech sa páči.
Ghee maslo a jeho zloženie
Zloženie masla je veľmi podobné ako zloženie klasického masla.
Pri výrobe takéhoto masla sú odstránené látky ako je voda, bielkoviny, nečistoty a všetky ostatné zložky okrem tukov. Viac info nájdete napríklad na wikipédii.
Kde Ghee maslo kúpiť a aká je jeho cena?
ORIGINAL GHEE
- najkvalitnejšie ghee maslo na našom trhu
- neobsahuje vodu, bielkoviny ani laktózu
- bohaté na vitamíny A, D a K
- skvelý zdroj omega 3 mastných kyselín
- vyrobené z Alpského mlieka
- len tak ľahko sa nepripáli
Cena: 13,90€