Ghee maslo – Čo to je? Aké sú jeho výhody a cena?

8

Stretávate sa často s pojmami ako je prepustené alebo ghee maslo a vôbec netušíte o čo ide? Často môžete nájsť rôzne skomoleniny ako je ghi, ghí alebo dokonca gi maslo.

Všetky tieto výrazy sú pomenovania pre kvalitné a veľmi výživné maslo. V dnešnom článku vám predstavíme produkt, ktorý je vhodný pre každého!

Poďme sa bližšie pozrieť na toto maslo.

Čo to je Ghee maslo alebo prepustené maslo?


ORIGINAL GHEE

  • najkvalitnejšie ghee maslo na našom trhu
  • neobsahuje vodu, bielkoviny ani laktózu
  • bohaté na vitamíny A, D a K
  • skvelý zdroj omega 3 mastných kyselín
  • vyrobené z Alpského mlieka
  • len tak ľahko sa nepripáli

 

Prepustené maslo alebo inými slovami ghee maslo, je maslo, ktoré je zbavené vody, bielkovín, netukových súčastí a nečistôt.

Môžeme povedať, že ide o čistý tuk! Takto spracované maslo má oveľa lepšiu skladovateľnosť a vydrží vám skutočne veľmi dlho. Ak ide o kvalitné ghee maslo, tak jeho zloženie by malo byť na 99,9% tvorené iba tukom.

Jeho unikátna chuť a konzistencia je spôsobená dlhším varom masla. T

o je však iba veľmi zjednodušený postup. Celá výroba tohoto masla je zložená z procesov pomalého praženia, niekoľko násobnej filtrácie a následného odstránenia vody a bielkovín.

V skratke je to čistý mliečny tuk vyrobený z kvalitného masla. Ghee je podobne výživné ako je kokosový olej.

Pýtate sa aké sú rozdiely oproti klasickému maslu? Nasledujúci obrázok vám to rýchlo ozrejmí.

Maslo Ghee použitie, účinky a výhody


Ghee maslo má naozaj široké využitie. Podobne ako klasické maslo je vhodné napríklad na varenie, pečenie a všade tam, kde klasické maslo.

Hlavný rozdiel je v tom, že toto maslo je vhodné na dlhšiu tepelnú úpravu pretože má vysoký bod pripálenia (232°C).

Nebojte sa ho použiť tiež v studenej kuchyni. Môžete z neho vyrábať nátierky, pomazánky a rôzne iné krémy.

Jeho veľko výhodou je skvelá oriešková chuť, takže ho môžete kľudne natrieť na chleba a zjesť samotné.

Ghee a jeho 15 hlavných výhod:

  • Má vysoký bod pripálenia (232°C) = nepripaľuje sa
  • Netreba ho uschovávať ho v chladničke
  • Neobsahuje laktózu = vhodné pre ľudí s laktózovou intoleranciou
  • Je vhodné na vonkajšie použitie – namiesto krému, na kĺby, na hojenie rán a podobne
  • Má skvelú orieškovú chuť
  • Je bohaté na vitamíny A, D a E
  • Obsahuje kyselinu maslovú, ktorá podporuje hladinu inzulínu
  • Podporuje pevné kosti vďaka obsahu Vitamínu K
  • Spaľuje tuky vďaka čomu nastáva zníženie telesnej váhy
  • Podporuje trávenie
  • Vďaka kyseline maslovej pôsobí protizápalovo
  • Chráni organizmus pred následkami oxidačného stresu
  • Stimuluje produkciu žalúdočných štiav
  • Vitamín A je vhodný na podporu zraku
  • Je vhodné ako naštartovanie a podpora imunitného systému

Ako sa vyrába? + video


Prepustené maslo si tiež môžete vyrobiť aj doma.

Nie je to najjednoduchšie, a preto si ho väčšina ľudí kupuje v obchode. Ďalšia vec je to, že  doma vyrobené maslo nebude tak kvalitné, ako to zakúpené.  Samozrejme ak sa bavíme o tom, že si zadovážite ghee maslo prvotriednej kvality.

Tu je stručný popis ako pripraviť prepustené maslo doma.

  • Z 1kg masla vyrobíte cca 7dcl prepusteného masla.
  • Maslo nakrájajte na kocky a vložte do kvalitného hrnca, tak aby sa nepripálilo.
  • Maslo pomaly priveďte do varu a občas premiešajte.
  • Akonáhle začne vrieť, uberte teplotu.
  • Po cca 20 minútach pomalého a mierneho vrenia by sa mala začať tvoriť pena. To znamená, že sa bielkoviny zrážajú.
  • Po cca 30 minútach, keď sú už bielkoviny usadené na dne hrnca, maslo odstavíme a precedíme cez sitko.
  • Preceďte ho cca 2-3 krát a máte hotové domáce ghee maslo.

NÁŠ TIP: Ak nechcete strácať čas vyrábaním vlastného masla, vyskúšajte maslo od Powerlogy. Podľa nášho názoru ide o najkvalitnejšie ghee maslo na našom trhu. Prejsť do oficiálneho obchodu

Ak si to neviete predstaviť, v nasledujúcom videu je to veľmi dobre znázornené. Nech sa páči.

Ghee maslo a jeho zloženie


Zloženie masla je veľmi podobné ako zloženie klasického masla.

Pri výrobe takéhoto masla sú odstránené látky ako je voda, bielkoviny, nečistoty a všetky ostatné zložky okrem tukov. Viac info nájdete napríklad na wikipédii.

Kde Ghee maslo kúpiť a aká je jeho cena?


ORIGINAL GHEE

  • najkvalitnejšie ghee maslo na našom trhu
  • neobsahuje vodu, bielkoviny ani laktózu
  • bohaté na vitamíny A, D a K
  • skvelý zdroj omega 3 mastných kyselín
  • vyrobené z Alpského mlieka
  • len tak ľahko sa nepripáli

Cena: 13,90€

 

Dostupné balenia


1 Balenie s obsahom 410ml

ghee maslo balenie cena skusenosti vyuzitie

Cena: 13,90€
Dostupnosť:  Skladom
Balenie vhodné na vyskúšanie

Triple pack 3x410ml

Cena: 38,90€
Dostupnosť:  Skladom
Výhodné balenie, ušetríte 2,80€

8 Komentáre

  1. Prepustene maslo zname stovky rokov dozadu sa zrazu vola GHEE a prislo k nam z Indie 🙂 No jasne, ale ako POSH nezmysel HELOVINSKEJ doby to chapem. Vsetko objavene nasimi predkami s cudzimi nazvami je dnes popularnejsie ako to dobre tradicne.

    Radsej keby mladi nepluli na starych ale ucili sa od nich nemuseli by sme zrazu nachadzat uz davno vymyslene.

    • Presne tak, ghee maslo bolo využívané už vyše 5000 rokov a jeho korene sú v Indii. Samozrejme, že to nie je žiadna novinka a je už veľmi dlho využívané aj na Slovensku.
      Máte pravdu, mladí by sa mali učiť od staršej generácie. Avšak je doba internetu a podľa môjho názoru, radšej nech sa o ghee alebo prepustenom masle dozvedia napríklad z nášho článku, akoby sa o ňom nemali dozvedieť vôbec. 🙂 Prajem vám pekný zvyšok dňa.

    • ako sory, ale sami vravíte že tradičné..a aký je akože rozdiel medzi tradičným našim a tradičným niečim z cudzích krajín?! to akože ak by niekde predávali inde bryndzu aj to by bolo zlé?

      • Dobrý deň, Danica. Máte pravdu. Ghee maslo môžeme považovať za tradičné, ako na Slovensku, tak aj v Indii. Je to jedno ako ho budeme nazývať. Hlavné je, že je veľmi zdravé a chutné.

Zanechať odpoveď

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu