Acerola – Tajomstvo exotického ovocia je odhalené!

0

V dnešnej dobe sa veľmi často stretávame s novými druhmi exotického ovocia. Jedným z nich je i acerola, ktorá pôvodne pochádza z južnej a strednej Ameriky. Svojim vzhľadom pripomína acerola čerešne – malé červené plody rastú v trsoch a dosahujú veľkosti približne troch centimetrov.

Acerola rastie na malých stále zelených kroch, ktoré sa vyskytujú v oblasti už spomínanej južnej a strednej Ameriky, objaviť ich však môžeme i v Texase, Kalifornii či dokonca v Karibiku. Acerola vyniká svojimi zaujímavými schopnosťami, a preto Vám ju v dnešnom článku predstavíme. Čo všetko by ste o nej mali vedieť?

Kde najvýhodnejšie zakúpiť Acerolu?

Základné informácie o acerole – čo neprehliadnuť?

Acerola je názov, ktorý sa v našich končinách bežne používa pre označenie rastliny s menom malpígia, ktorá rastie v tropických krajinách. Udomácnený a pomerne bežný je i názov ako karibská čerešňa či barbadoská alebo tropická čerešňa. Toto označenie získala práve pre svoju veľmi veľkú podobnosť s čerešňou.

Pravdou však je, že plody aceroly si rozhodne neužijete tak, ako plody klasickej čerešne. Prečo?

Plody aceroly veľmi rýchlo podliehajú skaze už 4 hodiny po zbere a po 72 hodinách strácajú väčšinu svojich aktívnych látok, začína kvasiť a v podstate sa stáva nejedlou.

Čerstvé plody aceroly je možné vychutnať si len na miestach, kde sa tento ker pestuje a to okamžite po ich odtrhnutí. Acerola má veľmi príjemnú sladkú chuť, ktorá postupne prechádza do kyslejších tónov.

Možnosťou je pestovať acerolu v našich podmienkach. Mnoho pestovateľov sa však zhoduje, že i napriek kvitnutiu sa nikdy nedočkali žiadnych plodov, pretože acerola neznáša mráz.

Skladovanie čerstvých plodov neprichádza do úvahy, a tak často prichádza na rad mrazenie. Plody sa mrazia pomerne dobre, ale na druhej strane sa po rozmrazení veľmi rýchlo rozpadajú a nie je možné získať celé bobule. Acerola sa teda veľmi rýchlo spracováva. Najčastejšie sa spracováva vo forme džemov, džúsov či sirupov.

 

Vzhľadom na ťažké spracovanie aceroly a jej rýchle kazenie sa často stretávame s formou acerola prášku. Táto forma je výhodná a často tvorí základ vitamínových doplnkov pre doplnenie vitamínu C.

Prečo je acerola výhodná pre zdravie?

Plody aceroly obsahujú obrovské množstvo vitamínu C, ktorý je považovaný za jeden z najsilnejších antioxidantov v prírode. Porovnajme acerolu s čerešňami, na ktoré sa ak veľmi podobá.

Zrelé čerešne obsahujú približne 10 mg vitamínu C na 100 g ovocia. Koľko ho obsahuje acerola? Na rovnakú hmotnosť obsahuje priam neuveriteľných 1500 mg vitamínu C.

Vitamín C si náš organizmus nedokáže vytvoriť a tak je mimoriadne dôležité, aby bol pravidelne dodávaný do nášho tela. Podieľa sa na mnohých funkciách, medzi ktoré patrí:

  • Prispieva k správnej funkcii imunitného systému
  • Chráni bunky pred oxidačným stresom
  • Pomáha pri tvorba kolagénových vlákien
  • Je dôležitým faktorom pre správne vstrebávanie železa
  • Prispieva k činnosti nervovej sústavy
  • Pomáha znižovať mieru únavy a celkového fyzického i psychického vyčerpania
  • Je zodpovedný za správnu funkciu, obnovu a budovanie všetkých slizníc v organizme človeka
  • Pomáha pri rýchlejšom hojení rán
  • Je dôležitý pre správne zabudovanie vápniku do zubov a kostí
  • Dôležitý faktor pri tvorbe hemoglobínu

Vplyv vitamínu C a účinky aceroly sú úplne zhodné vzhľadom na vysoký obsah v plodoch aceroly. Okrem vitamínu C však acerola obsahuje ešte i iné zaujímavé a biologicky aktívne látky. Objavíme tu:

  • Vitamíny skupiny B
  • Vitamín A
  • Vitamín E
  • Flavonoidy (aktívne látky nachádzajúce sa v rastlinách, často majú liečivý účinok)
  • Minerálne látky (vápnik, zinok, horčík, selén, draslík)

Zaujímavé fakty o acerole

Acerola v sebe skrýva mnoho zaujímavých vlastností. Medzi fakty, ktoré rozhodne stoja za pozornosť patrí napríklad:

  • Nedozretá acerola, ktorej plody sú ešte zelené, pravdepodobne obsahuje približne dvakrát viac vitamínu C ako zrelé plody aceroly
  • V ľudovej medicíne je acerola známa po celé generácie a najčastejšie sa spája s riešením problémov žlčníka a pečene
  • Často sa používa ako liek na hnačku
  • Článok, ktorý bol publikovaný v roku 2009 v magazíne Journal of Food Composition and Analysis uvádzal, že džús z plodov aceroly obsahoval väčšie množstvo vitamínu C ako surová acerola

Acerola účinky – v akých dejoch môže byť acerola potenciálne účinná?

Acerola patrí medzi najbohatšie zdroje vitamínu C a preto sa jej účinky často spájajú práve s účinkami daného vitamínu. Na druhej strane sa však v acerole ukrýva oveľa viac a obsahuje naozaj účinný kokteil biologicky aktívnych látok. A preto sa medzi účinky aceroly zaraďujú napríklad:

  • Antidepresívne účinky
  • Je vhodná pre zvyšovanie imunity a fyzickej výkonnosti
  • Antimykotické účinky – pôsobí proti rozvoju plesní a húb v organizme
  • Antioxidačné účinky vďaka vysokému obsahu vitamínov C a A
  • Možnosť použiť jej odvar ako antimikrobiálnu ústnu vodu
  • Prevencia proti ochoreniam kardiovaskulárneho systému
  • Zlepšenie stavu pokožky (po prekonaní akné), slizníc a vlasov (vitamín C je dôležitou súčasťou tvorby kolagénových vlákien)
  • Zvyšuje pružnosť pokožky a zlepšuje trávenie

Užívanie aceroly

Často zabúdame, že acerola nielen vyniká skvelými účinkami na zdravie, ale je i mimoriadne chutná. Z toho dôvodu je možné zakomponovať ju i v kuchyni. Koláče, polevy, zmrzliny alebo puding sú veľmi obľúbené. V našich podmienkach je najčastejšie možné naraziť na surovú a zmrazenú acerolu, ktorá sa používa ako prísada do smoothie.

Rovnako bežný je i acerola prášok, ktorý sa vyrába dehydratáciou koncentrovaného džúsu. Tento prášok je tiež veľmi častou súčasťou smoothie či iných miešaných nápojov zacielených na podporu zdravia.

Nežiadúce účinky aceroly

Jedným z nežiadúcich účinkov aceroly je alergická reakcia, ktorá môže v podstate vzniknúť u kohokoľvek. V prípade, že s užívaním aceroly práve začínate, vyskúšajte len pár plodov či malé množstvo prášku. Tak jednoducho zistíte, či máte alergiu. Pri užití malého množstva aceroly dôjde len k miernej alergií.

Na druhej strane stojí vysoký obsah vitamínu C. Nie je možné predávkovať sa týmto vitamínom, pretože každý organizmus si z potravy zoberie len toľko, koľko potrebuje a dokáže využiť. Zbytok vitamínu C je veľmi rýchlo vylúčený v moči.

Vysoký obsah vitamínu C v potrave však i napriek tomu dokáže veľmi rýchlo zatočiť s tráviacou sústavou. Väčšinou sa nadmerný príjem prejaví ako bolesti žalúdka či celej brušnej dutiny, pruská a bolestivá hnačka sprevádzaná kŕčmi, mdlobami a bolesťou hlavy.

Príznakom vysokého príjmu vitamínu C je tiež časté močenie a ospalosť.

V dlhodobom horizonte vedie stabilne vysoká hladina vitamínu C v tele k problémom s obličkami a celou vylučovacou sústavou. Problémom tiež je zvýšená absorpcia železa, náš organizmus však má možnosti, ako tento jav účinne regulovať. Napriek tomu to však s nadmerným príjmom aceroly nepreháňajte.

Na pozore by sa mali mať i tí, ktorí kombinujú užívanie aceroly s užívaním akejkoľvek formy vitamínu C v podobe tabliet. Rovnako platí upozornenie a výkričník pri užívaní aceroly pre pacientov, ktorí dlhodobo užívajú akékoľvek lieky. Pred začatím užívania aceroly sa poraďte so svojim ošetrujúcim lekárom.

Pre koho nie je užívanie aceroly vhodné?

Samozrejme, existujú i skupiny ľudí, pre ktorých nie je užívanie aceroly absolútne vhodné. Medzi tieto skupiny patria napríklad:

  • Pacienti, ktorí trpia dnou – veľmi vysoké dávky vitamínu C v ich prípade môžu spúšťať nadmernú tvorbu kyseliny močovej, ktorej kryštály sa usadzujú v kĺboch a spôsobujú bolesť; pacienti s týmto ochorením by sa mali acerole vyhnúť širokým oblúkom
  • Tehotné a dojčiace ženy – problémom je, že v prípade týchto žien nemáme žiadne spoľahlivé fakty a štúdie, ktoré by ukazovali vplyv vysokých dávok vitamínu C na matku a dieťa; preto je v tomto prípade potrebné postupovať veľmi opatrne a obozretne, a užívaniu aceroly sa radšej v tomto období vyhnúť
  • Pacienti s autoimunitnými ochoreniami – každé posilnenie imunity vedie k zvýšeniu citlivosti pacientov na vplyvy; pred začatím konzumácie je potrebné poradiť sa s lekárom
  • Pacienti s obličkovými a močovými kameňmi – vysoké množstvo vitamínu C obsiahnuté v acerole vedie často k jeho vysokým hladinám v krvi; jedným z dôsledkov je časté močenie a nadmerná záťaž vylučovacej sústavy, a preto by sa mu pacienti mali vyhnúť

Acerola cena

Cena mrazenej aceroly sa vždy pohybuje podľa konkrétneho ročného obdobia a ďalších faktorov, ktoré ovplyvňujú jej dovoz. Šťava aceroly sa však pohybuje okolo 8-10€ za 500 ml. Samozrejme, je možné zohnať i lacnejšie alternatívy, vždy si však dajte záležať na tom, aby bol produkt v bio kvalite – tak má acerola najvýraznejšie a najlepšie účinky.

Acerola prášok vyrábaný z dehydratovaného džúsu je dostupný za približne 30€ (hmotnosť 250 gramov). Na trhu sú dostupné i tablety, ktoré predstavujú len čistú acerolu a ich cena sa pohybuje okolo 16€ za 60 kusové balenie. Výťažky z aceroly je možné objaviť v mnohých produktoch, ktoré dopĺňajú vitamín C. Často sa vyskytuje v spoločnosti šípok. Mimoriadne obľúbené sú i čaje, v ktorých sa acerola nachádza.

Zanechať odpoveď

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu